Sulu Boya Nasıl Yapılır?


Sulu boya yapmanın püf noktaları daha kolay ve güzel çizimler yapabilmeni sağlayabilir. Sulu boyayı neredeyse bilmeyen yoktur ama sulu boya ile ortaya çıkacak olan eserlerin ne kadar etkileyici olabileceğini bilen sayısı oldukça az. Bu duruma neden olan ise sulu boya tekniklerinin bilinmemesinden kaynaklanıyor.

Sulu Boya Yapmanın Püf Noktaları

Sulu boya su ile inceltilerek kullanılan bir boya türü ve bu sayede çok farklı renk tonları kolay şekilde elde edilebilir. Örneğin pastal, yağlı veya guaj boya gibi boyalarda aynı rengin farklı tonlarını elde etmek biraz daha zahmetlidir. Ancak sulu boya, su ile inceltildiği için çok kolay şekilde istenen renk tonlarını verir. Bu da resim yaparken katman veya kontur belirleme gibi konularda çizere önemli kolaylıklar sağlar. Fakat sulu boya aynı zamanda kullanımı da en zor boyalardan bir tanesidir. Çünkü renk farkı, fırça detayları ve su seviyesi gibi konulara dikkat etmediğinizde ortaya çıkacak resim pek hoş olmayacaktır. İşte hem çocuklar hem de yetişkinler için daha iyi sulu boya yapmak için tavsiyeler!

Kağıt ve Malzemelerin Seçimi

Sulu boya yapmanın püf noktaları için en önemli aşamaların başında kağıt ve diğer malzemelerin seçimi geliyor. Çünkü kağıt, sulu boya ve diğer kullanacağınız malzemeler ne kadar iyi olursa sanat eserlerini çizmeye de o kadar yakınlaşabilirsiniz.

Öncelikle kağıdın sulu boyaya uygun olduğu bilinmeli. Çünkü her kağıt sulu boya yapmak için uygun değildir. Standart olarak üretilen A4 kağıtlarına sulu boya yapmaya kalkarsanız bunun hiç de iyi bir seçim olmadığını görebilirsiniz. Sulu boya, suyun fazla olduğu bir boya türü olduğundan kağıdın su doyumunun yüksek olması gerekir. Aksi halde suyu dışarıda tutacak ve bu da resmin üzerine boyanın veya suyun akmasına yol açacaktır. Aynı zamanda suyu bir anda çeken kağıtlardan da uzak durmalısınız. Çünkü bu kağıtlar da suyu çekerek kağıdın buruşmasına yol açacaktır. En iyi yöntem olarak en az 300 gram ve resim için üretilmiş kağıt seçmelisiniz.

Resim yaparken diğer malzemelerin de kaliteli olması gerekiyor. Sulu boya teknikleri açısından başarılı sonuçlar almak adına kullanılan boyanın yüksek kaliteli olmasına dikkat edilmeli. İyi bir sulu boya:

  • Renk tonlarını en iyi şekilde verir, kuruduğunda çatlama yapmaz

  • Fırçadan da kolay temizlenir.

Bunun yanında resim yaparken işinize yarayacak farklı fırçalar, kağıt havlu, temiz su ve suluboya kabı da olmalı.

Kağıdın Beyazlığından Faydalanın!

Sulu boya yapmanın püf noktaları için çok işinize yarayacak bir nokta, kağıdın kendi beyazlığından yararlanmanız. Beyaz ve tonlarını resminizde vurgulamak istiyorsanız bu durumda kağıdın kendi beyazlığını kullanmalısınız.

Sulu boyanızda eğer beyaz renk bulunuyorsa bu renk sadece ton ayarlamak için kullanılır, doğrudan kağıda sürülmemelidir. Kağıdın kendi beyazlığını kullandığınızda çok daha güzel ve estetik görünüm oluşturabilirsiniz.

Kağıdın Tüm Alanlarını Kullanın

Önemli noktalardan birisi de kağıdın iyi şekilde kullanılması. Kağıt kullanımını ne kadar iyi yaparsanız ortaya çıkan sonuçlar da o kadar iyi olacaktır.

Çalışacağınız resmin kompozisyonunu yani çizimin nasıl konumlanacağı önceden çalışmalı, hafif şekilde bir kurşun kalem ile ana hatları oluşturmalısınız. Bu sayede resme başladığınızda istediklerinizi aktarabilmeniz daha sorunsuz olacak.

Gölge ve Yansımaların Ayarlanması

Sulu boya yapımında önemli taktikler arasında gölge ve yansımaları da doğru şekilde ayarlamalısınız. Gölge ve yansımalar resim çalışmasının daha gerçekçi görünmesini sağlar. Bunlar için ise resim içinde ışık noktası oluşturmanız gerekiyor. Eğer farklı noktalardan ışık verirseniz bu tutarsızlık oluşturacaktır.

Gölge ve yansımaları yapmak için biraz teknik bilgisine ihtiyacınız olacaktır. Ancak özellikle sulu boyanın yapısı itibariyle gölge oluştururken büyük kolaylık sunduğunu bilmelisiniz.

Doğru Fırça Tercih Edin

Sulu boya yapımında püf noktalar için kullandığınız fırçalar da önem taşıyor. Kaliteli fırçalar tercih ederseniz resminiz de o kadar iyi olacaktır. Ucuz veya kalitesiz fırçalar boyayı iyi dağıtmayacağı gibi kağıt üzerinde de fırça izlerine neden olacaktır. Bu yüzden farklı numaralarda kaliteli fırçaları kullanmalısınız.

Çok detaylı çalışmalar yapıyorsanız sıfır numaraya yakın fırçalar almalısınız. Bunun yanında 8 numaraya kadar farklı numaralarda fırçanız olması ince ve kalın detayları çok rahat şekilde çalışmanız için önemli kolaylık sağlayacak.